Art a Sta. Maria.

Mapa de distribució de les obres d'art dins de les capelles dins de l'esglesia. Fes Click per veure'l ampliat

    DISTRIBUCIÓ DE LES CAPELLES.

1. ART ROMÀNIC
2. ART GÒTIC
3. ART RENAIXEMENT
4. ART BARROC
5. ART SEGLE XVIII
6. ART SEGLE XIX
7. ART SEGLE XX
8. ART SEGLE XXI
9. ESPAI MARES DE DÉU
 

    Situació.

La mostra "Art a Santa Maria" pretén potenciar l'església gotica de Santa Maria, comptant amb l'interes que per si mateix ja té el monument, però enriquint-la amb una exposició permanent d'art català amb el tema de la Mare de Dèu, en sintonia amb el lloc on s'ubica.

Així, doncs, en les diferents capelles laterals de l'església s'hi han posat originals, còpies i reproduccions de pintura catalana del diferents estils i les diferents èpoques: romànic, gòtic, renaixement, barroc, art dels segles XVIII, XIX i XX i es reserva un espai perquè les noves generacions puguin posar-hi obres del seu temps, el segle XXI. Aquesta exposició s'enriquirà amb còpies d'imatges de la Mare de Déu en diversos estils escultòrics, triant amb preferència les advocacions que tenen més anomenada en el conjunt de les terres de parla catalana.

La fórmula d'utilitzar reproduccions i còpies permet presentar-hi obres representatives de cada època, que d'una altra manera seria imposible aconseguir. No obstant aixó, hi ha originals, obres dels darrers segles que s'han pogut trobar al mercat d'antiquaris o en altres acasos donacions i compres d'obres d'artistes contemporanis.

Aquesta exposició pretèn divulgar, aproximar l'art, posar-ho a l'abast de tothom. Art a Santa Maria vol ser com un gran llibre d'història de l'art en el qual es mostren les grans obres de tots els temps sobre el tema escollit de la Mare de Déu, reproduïdes en les seves dimensions reals. Un llibre únic, en un espai viu.

    Referències Històriques.

    Espai de les pintures.

El contingut de la mostra pictòrica és d'un total de 65 obres distribuïdes entre les quinze capelles laterals i espais de l'esglèsia de Santa Maria. Les obres triades són les més representatives de l'art català sobre el tema de la Mare de Déu. La seva distribució per segles i estils permet fer un seguiment cronològic i evolutiu de la pintura catalana des del segle X (preromànic) fins al segle XX.

Actualment hi ha 6 originals, 10 còpies i la resta són reproduccions fotogràfiques.

    Espai de les Mares de Déu.

Acull imatges de Mares de Déu dels Països Catalans. N'hi ha d'originals (Mare de Déu de les Parelles de Balaguer) i còpies (Mare de Déu de Montserrat, de les Sogues, de Núria, de Meritxell, de Poblet, de Tura, de Queralt, de Bellmunt, dels Desamparats...).

MENÚ

Església de Sta. Maria. Art a Sta. Maria. Muralles i portals. Barri Antic.
Plaça Mercadal
. Barri Jueu. Castell Formós. Santuari del Sant Crist.
Convent de St. Domènec
. Davant Balaguer.
Index Català. Pàgina Inicial.