Barri Antic.

Mapa del Barri Antic de Balaguer. Feu Click per veure'l ampliat

El Barri Antic es troba situat al marge dret del riu Segre, a l'ombra dels dos turons més elevats de la ciutat, coronats per l'esglèsia de Santa Maria i el Santuari del Sant Crist. Tot el conjunt es troba protegit per un seguit de muralles que, amb el riu, envoltaven la ciutat per complert. El conjunt d'edificis dóna lloc a una succesió de carrers estrets i costeruts a la part alta i un conjunt de places i carrers practicats a la part baixa.

El Barri Antic de Balaguer tè els seus orígens en la primitiva ciutat islàmica que, després d'assentar-se provisionalment al Pla d'Almata, va créixer definitivament al voltant de la Suda (Castell Formós) i de la mesquita d'Avinomi (a la plaça Sant Salvador).

Una vegada conquerida la ciutat pels comtes d'Urgell, el 1.105, l'antic barri es mantindrà intacte i només hi haurà petits canvis conseqüència dels nous edificis de culte (esglèsia de Sant Salvador), de nous espais oberts i de la reparació del recinte murat.

Els grans canvis es produiran al segle XIV amb l'expulsió dels jueus: la configuració de la Plaça Mercadal i l'ampliació de les muralles. Un seguuit d'obres civils i religioses (pont de Sant Miquel, esglèsia de Santa Maria, convent de Sant Domenec...) influiran en el canvi d'aspecte de la ciutat.

El Barri Antic tornarà a tenir importants modificacions als segles XVI i XVII i especialment a principis del segle XX. La construcció del Pont Nou i l'eixamplament del Davant Balaguer a partir dels anys 50, provocaran el trasvasament de població a l'altre costat del riu i la degradació progressiva d'aquest barri històric.

Carrer comercial, mig porxat, paral.lel al riu i al carrer Major, amb el qual es comunica per estrets i curts passatges. Sota la part porxada hi passa l'antiga sèquia del Cup. Acostuma a ésser bastant bulliciós, tant a l'hivern com a l'estiu, en trobar-s'hi, en la majoria dels seus baixos, comerços o botigues d'articles diversos.

Aquesta plaça i carrer deuen el seu nom a la capella de Sant Jaume fundada al segle XVI. Per aquest carrer podem arribar a la Reguereta on hi ha un abeurador o safareig, l'unic que podem trobar a Balaguer i que pren l'aigua de la sèquia del Cup.

Aquesta plaça i els carrers que l'envolten foren durant molt temps el centre de la ciutat baixa. Aquests darrers anys la plaça ha sofert una important remodelació amb la construcció d'un bloc d'habitatges i la urbanització del seu entorn. La plaça deu el seu nom a l'antiga esglèsia romànica de Sant Salvador, destruïda durant la Guerra Civil (1.936). Dels molts carrers que l'envolten destaquen el carrer Torrent que acaba amb un dels portals de l'antiga ciutat emmurallada, abans d'arribar al Castell Formós i al Santuari del Sant Crist.

Anomenada abans del segle XVI plaça dels Cortits i més endavant coneguda per plaça del Pou, per disposar d'un pou d'aigua que proveïa una part de la ciutat vella. En aquesta plaça antigament s'hi feia mercat, sobretot d'aviram, sabó i caça.

Anomenat també carrer "del Mig" per enllaçar el mig de la Plaça Mercadal amb la plaça del Pou i la plaça de Sant Salvador. Actualment és un carrer comercial.

Aprofiteu el recorregut pel Barri Antic per apreciar, als paradors dels seus comerços la varietat i qualitat dels seus articles. No marxeu sense comprar. A Balaguer si compra bé.

MENÚ

Església de Sta. Maria. Art a Sta. Maria. Muralles i portals. Barri Antic.
Plaça Mercadal
. Barri Jueu. Castell Formós. Santuari del Sant Crist.
Convent de St. Domènec
. Davant Balaguer.
Index Català. Pàgina Inicial.