Barri Jueu.

Mapa de l'antic Barri Jueu de Balaguer. Fes Click per veure'l ampliat.

El Barri Jueu está situat al sud de la Plaça Mercadal, hi podem arribar pels carrers Miracle i Barrinou, que ja en formen part; al Barri Jueu s'hi troba el Museu Comarcal, amb magnifiques mostres d'art arab i comtal.

Els jueus visqueren, des de la seva arribada a Balaguer, barrejats amb els cristians, dins els antics murs de la ciutat fins al primer de maig de 1.333, data en què els comte-rei Alfons el Benigne, a instàncies dels paers, manà que els jueus visquessin junts i apartats en un barri als afores.

Els jueus de Balaguer s’establiren fora de les muralles, on no hi havia sinó camps i horts, i començaren a construir les seves cases i a repoblar l’indret dels actuals carrers Miracle, Teixidors, Sant Josep i Barrinou, tot deixant una distància entre llur barri i els portals d’entrada a Balaguer (l’espai de la Plaça Mercadal). Amb aquesta nova ubicació vingué l’ampliació de les muralles, les quals foren unides amb les que aleshores baixaven de Santa Maria vorejant pel damunt de la serra tot aquest sector.

Els jueus tenien la seva organització, els seus tribunals i els seus jutges, la seva sinagoga, on establien la seva escola pròpia, i el seu consell municipal per cuidar l’ordre interior de la jueria. La colònia jueva de Balaguer va ser molt important.
 

Dintre d’aquest antic barri o call s’hi troben el
 

En aquest carrer de l’antic call jueu, que és una de les entrades, s’hi trobava la sinagoga i l’hospital. Actualment hi trobem:

La Casa Tarragona, antiga casa del segle XVIII que fou hospital i més tard col·legi. Façana força interessant.

L’església del Miracle, antiga sinagoga jueva i que fou transformada en església cristiana al segle XV. S’hi venera la imatge de la Mare de Déu del Miracle (patrona de Balaguer).

L’Església de Sant Josep o dels Pares Escolapis (1775) és de tres naus, d’estil renaixentista en l’interior i barroc per fora.

L’antic col·legi dels Pares Escolapis (actualment reformat) on s’hi han d’ubicar diferents espais de caire social i cultural.
 

Carrer que s’obre al davant de l’Església del Miracle, molt estret i el més característic del call jueu.
 

Carrer curt i estret amb una plaça oberta darrerament davant el Museu. Actualment s’hi troba:

El Museu Comarcal de la Noguera, ubicat a l’espai on hi havia l’antic convent de les Carmelites Descalces de Santa Teresa (segle XVII). Al costat del Museu s’hi troben les ruïnes de l’antiga església de Sant Josep (segle XVII).
 

Antic carrer del barri jueu on s’hi trobaven antigament el portal de Lleida, la casa de la Paeria, l’església de Sant Joan i l’Hospital (aproximadament en l’actual plaça de Manel Marín).

A continuació del carrer Miracle s’hi troba el carrer Àngel Guimerà, edificat a principis de segle, amb mostres d’estil modernista (Xalet Montiu). En aquest carrer hi ha molts serveis públics com el col·legi Àngel Guimerà (de principis de segle), el CAP II, el Teatre Municipal i el Consell Comarcal, edificat a l’antic convent de Sant Francesc (s’hi conserva part de l’antic claustre).

No deixeu de visitar el MUSEU COMARCAL DE LA NOGUERA. Important fons arqueològic de guixeries àrabs i mudèjars; ceràmica àrab i comtal; escultures i pintures sobre fusta...Dedicat monogràficament al món islàmic i comtal de la ciutat de Balaguer i el seu paper dins el marc de Catalunya.

MENÚ

Església de Sta. Maria. Art a Sta. Maria. Muralles i portals. Barri Antic.
Plaça Mercadal. Barri Jueu. Castell Formós. Santuari del Sant Crist.
Convent de St. Domènec. Davant Balaguer.
Index Català. Pàgina Inicial.