Sta. Maria

Mapa de Santa Maria i voltants. Fes Click per veure'l ampliat.

    Situació.

Per arribar a aquesta esglèsia ho podem fer des de la Plaça Mercadal pel carrer Sta. Maria o de la Muralla, per la passarel.la que hi ha al Portal del Gel i des del Carrer Major per les escales de Sta. Maria.

Amb autocar si pot arribar pel cami del Erals, que uneix la carretera de Castelló amb el barri del Firal. Pot Visitar-se els dissabtes i diumenges.
 

    Referències Històriques.

Les obres començaren l'any 1.351, impulsades per la comtessa Cecília de Comenge, vídua del comte Jaume I, sobre l'emplaçament de l'antiga església de Sant Miquel.

L'església fou consagrada el 24 de febrer de 1.558 i el 1.575 va passar a ser la parròquia de Balaguer. El llarg temps de construcció explica la seva manca de continuïtat en la puresa de l'estil gòtic inicial. Malgrat això, les seves grans dimensions li atorguen un evident caràcter monumental.

Aquesta església es féu cèlebre per haver estat lloc de reunió de Jaume d'Urgell el Dissortat amb tots els seus partidaris, en el famós setge imposat per Ferran d'Antequera (1.413). Al llarg dels segles ha sofert diverses restauracions.

    Descripció.

    Exterior.

A la façana est hi ha una gran portalada amb dos finestrals en completa simetria respecte de la cara nord. La torre del campanar, de 37 m., és de planta octogonal i té tres pisos.

A la façana sud, la porta és més aviat senzilla i té un capitell a cada costat. Dos contraforts robustos subjecten la façana: el de l'esquerra ha estat completament reformat i s'anomena popularment Campanar dels Moros. Una escala de cargol permet arribar a la terrassa que hi ha sobre el quart pis del campanar petit.

La façana oest, que dóna al cementiri, comprèn quatre contraforts. La porta es troba a un nivell inferior i presenta tres arcades, desproveïdes d'ornamentació.

La façana nord, on es troba l'absis, està sostinguda per sis contraforts no tan robustos com els de la façana principal. Alternen amb cinc finestrals amb arcs apuntats. Adossada es troba la sagristia, d'estil mudèjar, realitzada al segle XVI.

    Interior.

Les mides aproximades de l'interior del temple són d'uns 62 metres de llargada, 25 metres d'amplada i uns 25 d'alçada. L'església és d'una sola nau, (una de les més grans de Catalunya) dividida en tres trams iguals i un absis de set panys, coberta tota ella amb voltes ogivals estrellades, que recolzen a través dels arcs torals sobre columnes adossades als tres trams. Deu finestrals donen llum a la nau: cinc estan situats a l'absis i cinc, més grans, són als costats (dos a cada banda) i a la part frontal del temple.

El temple posseeix un gran nombre de capelles, dedicades als sants protectors. La majoria tenen un rosetó amb figures de sants o heràldiques o d'armes. Són emplaçades en l'espai que conformen els contraforts de l'església combretes totes elles amb voltes de creueria. Actualment es troben decorades amb reproduccions, còpies i originals depintura catalana (Exposició permanent Art a Santa Maria.

Des de Santa Maria podem observar la magnifica panoràmica que ens permet dominar la major part de la ciutat, les muralles, la plana d'Urgell i les serralades prepirinenques.

No deixeu de visitar el Barri Antic, amb els carrers porxats i la Plaça Mercadal, la plaça medieval més gran de Catalunya.

No marxeu sense tastar la pastisseria balaguerina.

Església de Sta. Maria. Art a Sta. Maria. Muralles i portals. Barri Antic.
Plaça Mercadal. Barri Jueu. Castell Formós. Santuari del Sant Crist.
Convent de St. Domènec
. Davant Balaguer.
Index Català. Pàgina Inicial.